Hasan Sadi GÜNEŞ, 07.02.1913'te İstanbul'da, Osmanlı döneminin ilk özel okulu (yuva, ilk, orta ve lise) olan Şemsül Mekatip'in [sonradan "Okullar Güneşi" (soyadı da buradan gelmektedir)] kurucusu, müdürü ve fizik hocası Hasan Tahsin GÜNEŞ ile Osmanlı döneminin ilk kadın öğretmeni ve ilk kadın ressamlarından Hatice Naciye GÜNEŞ'in oğlu olarak doğmuştur.
İlk ve orta okulları Şemsül Mekatip'te, liseyi Kabataş Lisesi'nde okumuş ve 1938 yılında Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümünü bitirmiştir. Beşiktaş Teyyare Fabrikası'nda konstrüktör olarak çalışmış, Galatasaray Lisesi'nde 18 yıl müdür muavinliği ve resim hocalığı yapmıştır.
Ses Sanat (Ankara), Sanat Dünyası (İstanbul), Geçit, Yeni Türkiye dergilerinde sanat yazarlığı ve eleştirmenliği, Sanat Dünyası Dergisi'nde yayın yönetmenliği görevlerini üstlenmiştir.
Türk Ressamlar Derneği ikinci başkanlığı, Kadınları Koruma Derneği Sanat Kolu genel sekreterliği, Türkiye Çağdaş Ressamlar Derneği, Türkiye Yüksek Ressamlar Cemiyeti ve Türkiye Güzel Sanatlar Federasyonu kuruculuğu, genel sekreterliği ve ikinci başkanlığı görevlerinde bulunmuştur. Türk Basın Birliği ve Salon Des Réalités Nouvelles üyesi olan ve sanat dünyasında "Ressam Sadi" olarak tanınan H. Sadi GÜNEŞ, 1960'a kadar portre ve peyzaj çalışmaları yapmış, 1960 sonrası ise soyut ağırlıklı olarak çalışmıştır. Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere çeşitli şehirlerde bireysel sergiler açan ve karma sergilere katılan sanatçı modern heykel ve şiir alanlarında da yapıtlar vermiştir.
"Sanat Eserleri ve Sanatçı" adlı yazısından kısa bir alıntı: "Plastik sanatçılarımız büyük ve tarihi bir ödevle karşı karşıya bulunuyor. Misli görülmemiş olgunluk, dürüstlük ve efendilikle yapılmış inkilaplarımızın ruhlardaki yankılarını sanat eserlerinde beklemek, büyük Türk milletinin ve gençliğinin hakkıdır ... Bugünün sanatçısı, eserleriyle bu oluşlara ölmezlik kazandırarak gelecek nesillere hitap edebilecektir..."
Atelyesinin bulunduğu konakta 1973 yılında çıkan yangın sonucu eserlerinin çoğu, bir çok ressamın binanın deposunda bulunan eserleriyle birlikte yanmış, kendisi de aynı yıl vefat etmiştir. Yapıtları Resim Heykel Müzesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Başbakanlık, Milli Kütüphane, Adana Tüccar Kulübü, Gaziantep Belediyesi, Hesap Uzmanları Grup Kütüphanesi, Şahabettin Acar koleksiyonu, Prof. Dr. Ali Tahsin GÜNEŞ koleksiyonunda v.b. bulunmaktadır. |